SEIZOEN BELEVEN

 

Seizoenbeleving door middel van het jaarwiel

 

Onze voorouders, de Kelten, leefden voornamelijk in noord Europa.  Zij leefden in het ritme van de natuur en hielden om de 6 weken een jaarfeest. Voor de Kelten waren dit bijzondere momenten, het vieren hiervan was een manier om in contact te komen met het "grote mysterie". Tijdens vieringen kwam de steun zowel vanuit de natuur als van overleden dierbaren en voorouders. Communicatie met de onzichtbare wereld was belangrijk voor steun en bescherming. Door deze band kreeg het leven zin en werden tijden van tegenslag en gebrek in evenwicht gehouden met tijden van vreugde en overvloed.  Alles werd gezien als een deel van het geheel.

 

Zo hebben de Kelten ook het jaarwiel ontwikkeld. Het draaien van het wiel beschrijft de beweging doorheen het jaar in deze van oorsprong Europese kosmologie.  Het jaarwiel kan vandaag gebruikt worden als een manier om met verandering van de seizoenen om te gaan en deze te eren door middel van rituelen en ceremonies. Dit Keltische systeem biedt ons een weg die we elk jaar van ons leven kunnen volgen. Het kan ons tevens helpen om beter contact te houden met de natuur en onze bron.  Het zorgt voor een gezond respect voor de natuur omdat het gebaseerd is op het idee dat de mens deel uitmaakt van de natuur i.p.v. dat zij erboven staat.  

 

Deze oude kennis kan een waardevolle bijdrage leveren aan de moderne Westerse mens om weer opnieuw dichterbij de natuur te komen.  Bij ieder moment waarop een nieuwe fase een nieuw seizoen inluidt, kunnen we hierbij stilstaan  doormiddel van een activiteit in de natuur. 

 

21 maart: lente equinox - de lente ervaren in stilte

 

Overzicht van de jaarfeesten

 

01 - 11   Samhain, het Keltisch nieuwjaar van het oude loslaten en het nieuwe verwelkomen.

21 - 12   Winterzonnewende, wanneer de nacht op zijn langst is, vieren we de winter op zijn hoogtepunt.

02 - 02   Imbolc, het moment waarop moeder natuur zwanger is van de eerste levensvatbare kiemen.

21 - 03   Lente equinox, Ostara, dag en nacht zijn evenlang en de lente is op zijn hoogtepunt.

01 - 05   Beltane, naast Samhain het belangrijkste feest van de Kelten waarop zij de zomer verwelkomen.

21 - 06   Zomerzonnewende, Litha, de dag op z'n langst vieren we de zomer op zijn hoogtepunt.

01 -08    Lammas, eerste oogst geeft hoop voor een overvloedige rijkdom.

22 - 09   Herfstequinox, Mabon, dag en nacht zijn evenlang, vanf nu gaan we richting de donkere tijd met veel oogst.

Keltisch jaarwiel
Jaarfeesten